Тема 3.
ПЪРВО АПОКАЛИПТИЧНО ПРОРОЧЕСТВО

Пророчество за всички народи и нации.

ДАНАИЛ 2-ра ГЛАВА:

Първо апокалиптично пророчество

Сънят на Навуходоносор

Данаил ни запознава с една изключителна личност - Навуходоносор ІІ - цар на Нововавилонската империя. Още млад поема царството от баща си, който се e освободил от васални отношения към Асирия и за кратко време завладява целия тогава познат свят. Това бил човек, търсещ и зачитащ истината, и когато я види, притежава моралния кураж да я поддържа.

Една вечер Навуходоносор си задава въпроса: Какво ще стане след мен? Бог му отговаря с един пророчески сън. Същевременно Навуходоносор забравя съня - помни само, че е нещо от изключителна важност. За него сънищата носят божествена информация и той желае да разбере значението му.

В двореца е имало цял щаб от окултни специалисти, наричани мъдреци. Магьосници, астролози /астрологията и зодиакалните знаци са развити във Вавилон/ контакт с мъртвите, врачки и др. - всички със свръхестествена сила зад тях. Всички тези практики съществуват и днес. Благодарение на своите претенции те получават своите заплати като част от елита и царски съветници. Но те не знаят отговора.

Между вавилонските мъдреци, като завършили висшето царско училище, са и пророк Данаил и неговите трима приятели. Тъй като указът на царя засяга и тях, Данаил влиза при царя и моли за време, за да открие на царя това, което е сънувал, и неговото значение. В резултат на молитвите им, Бог открива на пророк Данаил съня в нощно видение.


Тайната, която царят изисква

"Тайната, която царят изисква, не могат да явят на царя ни мъдреци, ни вражари, ни врачове, ни астролози. Но има Бог на небеса, Който открива тайни; и Той явява на цар Навуходоносора онова, що има да стане в последните дни... Но колкото за мене, тая тайна не ми се откри чрез някоя мъдрост, която имам аз повече от всичките живи, но за да се открие на царя значението на съня” Данаил 2:27,28,30

Тук виждаме скромността на пророка. Той остава в сянка, а всичката слава отдава на Бога, Който Единствен може да разкрие бъдещето. Тук се вижда и един конфликт между истина и заблуда, контраст между служителите на Бога и фалшивите окултни практики. Вижда се и благородството на Данаил и неговата загриженост – първото нещо което казва е „не погубвай вавилонските мъдреци“ ст. 24, въпреки че на практика те са оръдия на заблудата.

Въпросът, който прозира между редовете е къде ние търсим сигурност и познание, кой е източникът, към когото се обръщаме?
Данаил не започва направо да разказва съня, преди това разкрива за какво е размишлявал царя. Той е забравил съня, но добре помни за какво е размишлявал преди да заспи. И по този начин пророкът показва защо Бог му е дал този сън и какво ще му бъде открито чрез него - човешката история след цар Навуходоносор.


ВИДЕНИЕТО

“Ти, царю, си видял, и ето голям образ. Тоя образ, който е бил велик и чиито блясък е бил превъзходен, е стоял пред тебе; и изгледът му е бил страшен. Главата на този образ е била от чисто злато, гърдите и мишците му от сребро, коремът му и бедрата му от мед, краката му от желязо, нозете му отчасти от желязо, а отчасти от кал. Ти си гледал докато се е отсякъл камък, не с ръце, който е ударил образа в нозете му, които са били от желязо и кал, и ги е строшил. Тогава желязото, калта, медта, среброто и златото са се строшили изведнъж, и са станали като прах по гумното лете; вятърът ги е отнесъл, и за тях не се е намерило никакво място. А камъкът, който ударил образа, е станал голяма планина и е изпълнил целия свят.” Данаил 2:30-35
Какъв въпрос си задаваше царят?
Какво ще стане след мен? И в съня си получава отговора.

Божият план за човешката история е: Четири световни царства, едно след друго, четвъртото се разделя на десет части, и следва възстановяване на Божието управление на земята. В осем стиха и около двеста думи начертава пътя на световната история. За Навуходоносор това е въпрос на вяра. За нас обаче е въпрос на проверка. Ако това не се е изпълнило, може би най-доброто е да затворим Библията. Тя може да е добра и морална книга, но не е Божията книга. Ако, обаче, това е вярно, виждаме едно двадесет и пет вековно чудо.


„Ти си оная златна глава“ Данаил 2:38

Навуходоносор и Вавилонската империя представляват първото от изброените четири световни царства. Според античния гръцки историк Херодот Вавилон бил един „огромен град“, „разкошно построен, като никой друг град на света“ Градската стена е висока 45 м./според Херодот 92 м./, широка 24 метра, дълга 88 км., като пред стените се намирал огромен ров с вода от река Ефрат. Стените ограждали пространство от 500 кв. км. Херодот, гръцки историк и пътешественик предупреждава, че изглежда невероятно и фантастично, но вярно. Понеже съпругата на Навуходоносор тъжала за родните си планини, той направил висящите градини на Семирамида, градини като планини. Храмът на Ваал бил 190 метра висок. По това време халдейската династия достигнала своя разцвет.


Събитията са предсказани по-рано

Събитията, които се случват при превземането на Вавилон са предсказани от пророк Исая 150 години по-рано. “Така казва Господ на помазаника Си, на Кира, когото Аз държа за дясната ръка, за да покоря народи пред него, и да разпаша кръста на царе, за да отворя вратите пред него, та да не затворят портите.” Исая 45:1 Кир обсажда Вавилон 1 година. От стените му хвърлят храна и му се подиграват. Имат припаси за 40 години, като освен това имат много плодородна земя. На техния празник обаче Кир отбива река Ефрат и по коритото на реката влизат в града през портите на стените от двете страни на реката, които били забравени отворени.

Защо Господ допуска тази втора империя ?
- Кир освобождава еврейския народ, връща ги в земята им и им разрешава да построят храма.


„И друго, трето царство от мед, което ще обладае целия свят“.
Данаил 2:39

На Филип ІІ подарили кон - Буцефал. Той наредил на ездачите си да го обяздят. Конят обаче хвърлял всички. Тогава Александър казал: Татко, подари ми този кон, и аз ще го обяздя. Бил много наблюдателен. Забелязал, че конят се плаши от сянката си с ездача върху себе си. Обърнал го срещу слънцето и се метнал върху него. След няколко часа се върнал, конят бил запотен, уморен, но укротен. Тогава Филип му казал знаменателните думи: „Синко, търси си друго царство, Македония е тясна за тебе!“ На 18 години се възкачва на трона на обединени Гърция и Македония. На 20 години е в поход срещу Персия. На 28 години е господар на света. Когато обсажда Тир, праща посланици да искат храна за войската му от първосвещеника в Ерусалим Той му отказва, защото е дал клетва пред персийския цар. Тогава Александър му казва: „Превземам Тир, Египет и след това ще срина Ерусалим със земята“. Когато войската му обсажда Ерусалим, първосвещеникът сънува сън да предаде ключа на Ерусалим на Александър. Когато процесията с ключа наближава, Александър пада и се покланя на първосвещеника. По-късно обяснява, че е сънувал този човек да му казва: “Ако искаш да победиш, не се бави, минавай Дарданелите“. В храма му показват книгата на пророк Данаил и че той ще бъде третата световна империя. На следващата година - 331 г.пр.Хр. с 20 пъти по-малка армия Александър побеждава персите.

Защо Бог допуска това царство ?
Гръцката култура и език стават международни. Старият завет е преведен на гръцки в 3 век пр.Хр.,
а Новият завет е изцяло написан на гръцки и по този начин всичките народи имат достъп до Библията.


Четвъртото световно царство

“Ще се издигне и четвърто царство яко като желязо, то ще строшава и стрива както желязото, което строшава всичко.” Данаил 2:40

Четвъртото световно царство е Римската империя. Тя е най-голямата империя - от Англия до Ефрат и от Централна Европа до Етиопия. Тя е и най-дълго съществувалата от всички, желязната Римска империя. Историкът Госен казва: “Всичко в тях беше от желязо... Управлението им беше желязно, непреклонно, твърдо, съкрушаващо... Куражът им беше железен, жесток, кръвожаден... Войниците им бяха от желязо... Дисциплината им беше желязна. Тяхното иго над победените беше желязно, тежко, непоносимо... Сърцата им – железни: никога не познаваха милостта, те проливаха кръвта като вода.”

Това е империята в която се роди и умря Исус!

Римската империя с нейния сравнителен мир и липсата на граници подпомогна разпространението на християнството.


Петото световно царство

“А понеже си видял нозете и пръстите отчасти от грънчарска кал и отчасти от желязо, това ще бъде едно разделено царство... ще се размесят с потомците на други родове човеци, но няма да се слеят един с друг.” Данаил 2:41,43

Европа след падането на Римската империя. През ІІІ-ІV век след Христа, при Великото преселение на народите, като по даден знак народи напускат пределите си на заселване и се отправят към една точка - Рим, и събарят Западната Римска империя. С цел обединение са правени опити с бракове на различните царски дворове в Европа. Някой си е казал, че Първата световна война била една семейна караница – всички управляващи били братовчеди.

Правени са били и много опити за господство над цяла Европа:

- Карл Велики - 768-814г.;
- Карл V 1515-1555г. - той обичал да казва: „Слънцето не залязва в моята империя!“;
- Наполеон Бонапарт - 1805г. - Европа лежи в нозете му. В Русия обаче търпи поражение поради небивалата зима.
В битката при Ватерлоо се изсипва страхотен дъжд и артилерията затъва в калта. Един генерал не разбрал и нападнал по-рано. И като следствие думите на Наполеон: “Не мога да победя Всемогъщия!“
- Кайзер Вилхелм ІІ - Първа световна война.
- Хитлер - Втора световна война.

Бог беше казал: “Няма да се слеят!“ и никой не може да премине тези думи.


Вечното царство

“И в дните на ония царе, небесният Бог ще издигне царство, което до века няма да се разруши, и владичеството над което няма да премине към други люде. Но то ще строши и довърши всички тия царства, а само то ще пребъдва до века.” Данаил 2:44

Данаил 2 глава разглежда политическата история на света. Предварително Бог разкри последователните империи, които от времето на пророк Данаил ще владеят света. Ние сме достигнали до последната част на образа – нозете от желязо и грънчарска кал – разделените царства на Западна Европа. След тях друго няма. Следващото събитие в Божествената програма е Бог да се намеси и да възстанови Своето управление над този свят. Това ще стане при второто пришествие на Исус Христос. Той е този камък, отсечен без човешки ръце, който изпълва целия свят – възстановяването на Божието царство на земята.
В края на разглеждането на Данаил 2 глава нека да не пропускаме перспективата. Човешката история от времето на пророка тръгва от Вавилон, Мидо-Персия, Гърция, Рим, до нашето време.

Какво следва след това ?
- С това пророчество Бог ни дава една добра вест. Това което идва е Божието царство, където нещастия, болести, смърт, зло няма да същес...


Прочетете още..